MATEMATİK KUŞAĞIM/ MY MATHEMATICS GENERATION E-TWİNNİNG PROJEMİZ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARIMIZ

PROJE HAKKINDA
İnsan hayatı bakıldığında sayılarla yani matematikle başlıyor. Eğitimin her kademesinde ve yaşamsal aktivitelerde saymalar, sayılar, alınanlar, verilenler her şey sayısal ifadelere aktarılıyor. Ama ne yazık ki bu kadar içli dışlı olunmasına rağmen akademik evrede matematik hep bir korkutucu öğe olarak algılanıyor. Hâlbuki matematiğin aslında hayatın bir ayağı olduğu anlaşılsa ve eğlenceli hale gelmesi sağlansa ya da fark edilse çok daha kolay olacak. İşte bu düşünceden yola çıkarak, çocuklara matematiğin hayat kuşağı olduğunu yediğimiz içtiğimiz, aldığımız, verdiğimiz, oynadığımız oyunda, dinlediğimiz ya da yaptığımız müzikte ve kısacası hayatın her yerinde matematik olduğunu fark ettirmeye bu projeyle çalışacağız.

HEDEFLER

Proje hedeflerimiz,
• Matematiğin ne olduğunu fark ettirmek,
• Matematiksel işlemin aslında yaşamda var olduğunu göstermek,
• Matematik becerisini kazandırmak, artırmak ve geliştirmek,
• Matematikle beraber dikkat , odaklanma ve konsantrasyonu geliştirmek ve desteklemek,
• Matematiksel problem çözmeyi öğretmek,
• Kendine güvenle matematiğin temelini sevdirmek,
• Web2 araçlarıyla matematiği eğitime entegre etmek,
• Matematik ile müfredatı kaynaştırarak ilerletmek,
• Müzik,oyun, resim,fen konularında matematiksel deneyimler sağlayarak farklı öğrenme yolları denemek.

ÇALIŞMA SÜRECİ

Ekim ayı-Proje yazımı, proje ortaklarının belirlenmesi, toplantı ve görüşmeler, proje görev dağılımı, tanışma webinarları, kullanılması düşünülen web2ler,proje ön anketi, okul tanıtımları, proje ortak tanıtımları, öğrenci , öğretmen  webinarları ,sosyal medya hesaplarının açılması. Sayılarla tanışma. Sayılardan 1,2,3nin tanıtımı ve ilgili etkinliler. Web2 oyunları, 1, 2,3  ile ritim çalışmaları, oyunlar, örüntü çalışması, kodlama haftası etkinliği...  Bu aya uygun kodlama çalışması yapılır.

Kasım ayı-4 , 5,6 rakamlarının tanıtımı.  Sanat çalışmaları, taşlarla sayılar ilişkisinin çalışması yapılır. İlk matematikçi olarak bilinen Samoslu PİSAGOR un çocuklara anlayacakları şekilde tanıtılması. 3 e 4 heceli kelimelerle ritim çalışması yapılır. Web 2 ile 3-4 sayıları arasında dijital oyun tasarlanarak ortaklar ile değişimli paylaşım yapılır. Bu aya uygun kodlama çalışması, sudoku çalışması, eşleştirme, örüntü çalışması, sıra bildiren etkinlik çalışmalarıyapılır. Ortak ürün çalışması yapılır.

Aralık ayı- 7,8 sayıları verilir. Alışveriş ve sayılar üzerine çalışmalar yapılır.  Algoritma çalışmaları ve geometrik şekiller üzerine çalışmalar yapılır. Bu sayılardan oluşan web2 çalışmaları yapılır. Bu aya uygun kodlama çalışması,fark bulma çalışması, dikkat çalışmaları,eşleştirme hazırlanır. Standart olmayan ölçme aletleri işlenir. Zamanlama çalışmaları yapılır. Takvim ortak ürünü oluşturulur.

Ocak ayı- 9,10,0 sayıları tanıtılır. Ardından bu sayılarla basit toplama çalışmaları yapılır. Nesnelerle rakamların sanatsal çalışması yapılır. Matematikçi ALİ KUŞÇU tanıtılır. Yaptığı çalışmalar incelenir. Web2 lerle toplama çalışmaları yapılır. Kodlama çalışması hazırlanır. Ortak ürün çalışması yapılır.

Şubat ayı- Fizikçi ve matematikçi olan İSAAC NEWTON tanıtılarak, yaptığı çalışmalar öğrencilere anlatılır. Sınıf içi etkinlikler ile toplama, çıkarma çalışması yapılır.

Mart ayı- Son test uygulanır. Yapılan tüm çalışma görselleri toplanarak dijital sergi yapılır. Kapanış webinarları düzenlenir. Final ürünü ve  tasarlanan Web2 lerle e-book yapılması.

BEKLENEN SONUÇLAR

Matematiği yaşamsal aktivite kategorisine dahil ederek eğlenerek öğrenilince aslında matematiğin yaşamın her anında kullanıldığını fark ederek büyüyen bir öğrenci grubu oluşturmak....

PROJE ORTAKLARI

A.Filiz KUZU /Bağlar, Türkiye Halide Edip Adıvar Anaokulu